start
wat is mensendieck
voor wie
therapeut
vergoeding
contact en route

Wat is oefentherapie-Mensendieck

Veel mensen in Nederland hebben lichamelijke klachten, zoals nek/schouder-, rug- of bekkenklachten en kunnen daardoor niet meer goed functioneren. De oorzaak van deze pijnklachten is vaak te vinden in de manier waarop een ieder zich beweegt.

Oefentherapie-Mensendieck, genoemd naar grondlegster Bess Mensendieck (1867-1957), is een adequate remedie bij klachten die voortvloeien uit een belastende (werk)houding of manier van bewegen. Door u bewust te maken van uw bewegingsgewoonten en door het aanleren van gezonde houdings– en bewegingsgedrag, helpen oefentherapeuten bij het klachten verminderen of voorkomen. U krijgt zelf de regie over uw klachten, omdat u leert wat de oorzaak van de klachten is en u deze zelf leert te voorkomen en/of verminderen.

De methode Mensendieck kan een zeer zinvolle rol spelen in het leren kennen, voelen en begrijpen van uw lichaam.

De werkwijze

De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? U kijkt daarbij niet alleen naar de klachten, maar naar uw gehele lichaam. Spiegels laten u zien wat uw gewoontehoudingen zijn en wat u daaraan zou kunnen verbeteren.

Aan de hand van uw houding, manier van bewegen en hulpvraag wordt er een actief behandelplan opgesteld. In dit programma leert u door oefeningen en het doornemen van uw dagelijkse activiteiten, hoe u het beste kunt bewegen. Tijdens dit leerproces, wordt u zich bewuster van uw eigen lichaam. U zult merken dat u steeds vaker automatisch kiest voor een betere houding en een meer gezonde manier van bewegen.

Na afloop van de behandeling bent u in staat het nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in uw dagelijks leven. Met als resultaat een gezond bewegingsgedrag dat (nieuwe) klachten in de toekomst voorkomt en/of vermindert.

Ontspanning

Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, nekklachten en hoofdpijn. Ontspannen is dan de voor de hand liggende oplossing, maar bijna niets is moeilijker dan goed ontspannen en dit toe te passen in uw leven.

Het verminderen van onnodige spanning leidt echter wel tot een verbetering van hoe u zich voelt en hoe u in uw dagelijks leven functioneert. Met behulp van de oefentherapeut-Mensendieck wordt u zich bewust van spanning en leert u spanning te herkennen. Daarmee ontdekt u waar u op kunt letten om het spanningsprobleem de baas te kunnen, zodat u leert ontspannen en dit langzamerhand toe kunt passen in uw dagelijkse activiteiten.